Ο Λέοντας βρυχάται ξανά! (video)

Ξεκίνησε το 1810 από έναν αλευρόμυλο, τον οποίο μετέτρεψε σε ένα χυτήριο χάλυβα στην ανατολική Γαλλία, προτού γίνει η περίφημη κατασκευάστρια αυτοκινήτων Peugeot.

Στην αρχή έφτιαχνε μηχανισμούς ρολογιών, σκελετούς ομπρέλας, κορσέδες, σκελετούς για γυναικεία φορέματα, επιτραπέζιους πιπερόμυλους, μηχανές αλέσεως καφέ και κυρίως πριόνια, που ήταν δυνατά και κοφτερά σαν τα δόντια του λέοντα, η φιγούρα του οποίου έγινε σύντομα το λογότυπό της. Στη συνέχεια, άρχισε να φτιάχνει ποδήλατα, πάνω στην τεχνολογία των οποίων βασίστηκαν και κατασκευάστηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Πριν από 132 χρόνια, o Armand Peugeot κατασκεύασε το πρώτο όχημα της εταιρείας, που δεν ήταν άλλο από μια τρίκυκλη ατμομηχανή. Παρόλο που δεν ήταν αξιόπιστη, έβαλε τη βάση για τις επόμενες φιλόδοξες κατασκευές της εταιρείας. Το 1890, σε συνεργασία με τον πρώτο γνωστό πιλότο αυτοκινήτων στην ιστορία, τον Emile Levassor, και την εταιρεία Daimler, έφτιαξε το πρώτο της αυτοκίνητο με έναν βενζινοκινητήρα εσωτερικής καύσης.

Λέγεται, πως το 1894, η Peugeot κέρδισε τον πρώτο επίσημο αγώνα αυτοκινήτων στον κόσμο, την κούρσα Παρίσι-Ρουέν, με μέση ταχύτητα 19 χλμ./ώρα. Έγινε, μάλιστα, η πρώτη εταιρεία που αγωνίστηκε με τροχούς από σκληρό ελαστικό αντί από μέταλλο και στη συνέχεια -σε συνεργασία με τη Michelin- η πρώτη που δοκίμασε ελαστικά με αέρα. Και απ’ εκεί ο λέοντας πήρε φόρα. 

Το 1913 η Peugeot έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που κέρδισε την ξακουστή κούρσα των 500 μιλίων της Indianapolis, με πιλότο τον μεγάλο Jules Goux. Oι νίκες της στο Γαλλικό Grand Prix το 1912 και 1913 σημειώθηκαν με το ίδιο αυτοκίνητο και πιλότο τον λιονταρόψυχο Georges Boillot, που αργότερα έγινε ήρωας του Μεγάλου Πολέμου, πιλοτάροντας μαχητικά αεροσκάφη, προτού χάσει τη ζωή του ύστερα από μια άνιση αερομαχία πάνω από την πόλη Verdun.

Η λεγόμενη L45, τα μηχανικά μέρη της οποίας επινόησαν τρείς πιλότοι αγωνιστικών αυτοκινήτων και ένας σχεδιαστής (Georges Boillot, Jules Goux, Paolo Zuccarelli και Ernest Henry) για λογαριασμό της Peugeot (οι ζηλόφθονοι μηχανικοί της εταιρίας τους βάφτισαν «Τσαρλατάνους») έφερε τον πρώτο κινητήρα στον κόσμο με διπλό εκκεντροφόρο και μια υπέροχη αεροδυναμική ουρά, την οποία επινόησε ο Gustave Eiffel, που σχεδίασε και τον γνωστό πύργο!  

Οι επιτυχίες της Peugeot συνεχίστηκαν και στις πιο σύγχρονες μέρες, με τα αεριωθούμενα πρωτότυπά της να κερδίζουν τρεις φορές την περίφημη 24ωρη κούρσα του Le Mans: Δύο φορές μεταξύ 1992 και 1993, με την ατμοσφαιρική Peugeot 905 (ένα καμουφλαρισμένο ουσιαστικά μονοθέσιο της Formula 1) και μία φορά το 2009, με την 908 HDi, μια υβριδική turbo diesel βολίδα.   

Το 2022 η εταιρεία επιστρέφει στην σπουδαιότερη κούρσα στον κόσμο, με ένα άκρως επαναστατικό, υβριδικό, τετρακίνητο όχημα, το 9Χ8 Hypercar, που φέρει έναν V6 κινητήρα εσωτερικής καύσης, των 2.6 λίτρων, με διπλό turbo και απόδοση 680 ίππους.  Στο εμπρός μέρος φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 200 kW και μια μπαταρία 900 Volt.

Το σπουδαιότερο και πιο συναρπαστικό απ’ όλα είναι το γεγονός πως το υπερ-αυτοκίνητο της Peugeot θα παράγει κατώθηση χωρίς τη βοήθεια πίσω πτερυγίου! Στόχος της εταιρείας; Ο νέος λέοντας να ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα επιτεύγματα της Peugeot και να γίνει ξανά ο βασιλιάς της ασφάλτου._Δ.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ